Er zijn tijdens het Congres Transitie en kindermishandeling: aanpak of paniek? op 19 november aanstaande twee rondes met informatieve deelsessies. Voor iedere ronde kunt u kiezen uit 6 verschillende deelsessies.
Ochtend: 1e ronde
1. Preventie van kindermishandeling en huiselijk geweld: wat doen we wel en wat doen we nog niet?
In deze sessie gaan we in op de twee vragen in de titel van deze sessie. Dit doen we met (1) een korte inleiding met overzicht wat we doen en (2) een inventarisatie onder de deelnemers naar de vraag welke preventie van kindermishandeling in Nederland nog niet uitgevoerd wordt, maar die wel noodzakelijk of dringend gewenst is.
Dr. Cees Hoefnagels, senior wetenschappelijk medewerker, Trimbos-instituut.
2. Onverantwoord ouderschap en structurele preventie van kindermishandeling
Van onverantwoord ouderschap is sprake als de maatschappij ouders met opvoedtaken belast die zij niet aankunnen. Kindermishandeling is dan het te verwachten gevolg. Dat kan en moet anders. Kindermishandeling is te voorkomen als we investeren in competente opvoeders aan elke wieg. In een kleine minderheid van de gevallen zijn aanstaande ouders echter absoluut incompetent. Er zou dan prenataal ouderbegeleiding en adoptie geregeld moeten kunnen worden. In deze sessie bespreken we welke aanpassing in wet en beleid tot structurele preventie van kindermishandeling kan leiden.
Gert van Harten, gepensioneerd manager van een AMK.
Jan Willems, onderzoeker Structurele preventie van kindermishandeling, Universiteit Maastricht en oud-hoogleraar Rechten van het kind,Vrije Universiteit Amsterdam (auteur van Wie zal de Opvoeders Opvoeden?)
3. Triage op onveiligheid na de transitie
In het oude systeem is het niet gelukt sturing op veiligheid binnen het gezin op de korte en op de langere termijn goed van de grond te krijgen. De transformatie van de jeugdzorg biedt een nieuwe kans dat beter te doen. Maar hoe doe je om te beginnen triage op de mate van onveiligheid en de acuutheid daarvan?
Drs. Sander van Arum, orthopedagoog/psychotherapeut, hoofd Behandelzaken de Waag Nederland.
4. Over waarheidsvinding bij een vermoeden van kindermishandeling
Waarover precies willen we de waarheid weten bij een onderzoek naar kindermishandeling? Wat ís waarheid ? Dit zijn niet slechts filosofische vragen maar vragen naar een concreet antwoord vragen voor ieder die zich met kindermishandeling in de praktijk bezig houdt. Dan luidt de vraag: in welke waarheid (waarover precies) zijn we geïnteresseerd, hoe doen we daar onderzoek naar, en hoe stellen we die waarheid vast: over visie en methodiek.
Drs. Paul Pollmann, onafhankelijk deskundige kindermishandeling, K4-Kindermishandeling.
5. Naar een resultaatgerichte aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
Majone Steketee presenteert de resultaten van het onderzoek van het Verwey-Joker Instituut naar de aanpak van huiselijk geweld in de vier grote steden. Paul Baeten bespreekt de rol van de gemeenten in de veranderende aanpak, onder andere in de vorming van wijkteams, van multidisciplinaire centra en de samenvoeging van SHG en AMK in Veilig Thuis. Met daarin een verschuiving van een procesgerichte naar een meer resultaatgerichte aanpak.
Dr. Majone Steketee, Voorzitter Raad van bestuur Verwey-Jonker Instituut.
Drs. Paul Baeten, VNG ondersteuningsprogramma AMHK.
6. Monitoren van de lokale aanpak kindermishandeling: de stand van zaken
>> Deze deelsessie is komen te vervallen <<
Meer dan 150 gemeenten zijn inmiddels aangesloten op de Monitor Aanpak Kindermishandeling van het Nederlands Jeugdinstituut. In deze sessie bespreken we wat de tussentijdse resultaten hiervan zijn en hoe er tot een (betere) uitwisseling van praktijken gekomen kan worden tussen professionals die in hun gemeente of regio verantwoordelijk zijn voor de aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld.
Dr. Erik Jan de Wilde, expert monitoring, Nederlands Jeugdinstituut.
Drs. Jeanet van de Korput, programme officer, Bernard van Leer Foundation.